Vardagslyx för kvinnor i alla åldrar.
designer: Marianne Sköld Maniette

Ett glas vin

Ett glas vin
1 november, 2017 lyxwicci

Du som varit på en av våra härliga visningar vet att vi ibland serverar vin, kex och ost. Helt enkelt för att vi tycker att det är trevligt och det känns lite festligare då! Vi har alltid alkoholfria alternativ så klart! Alla vet att det inte är bra att dricka mycket alkohol, men det finns ju forskning som visar att ett glas faktiskt kan vara bra för oss! Här serverar vi några fördelar:

1. Minskar risk för depression

En spansk studie följde cirka 5000 personer i sju år för att se om det fanns något samband mellan vindrickande och mental hälsa. Resultatet visade att de personer som drack mellan två och sju glas vin i veckan löpte mindre risk att få diagnosen depression.

2. Minskar risk för tarmcancer

Forskare vid University of Leicester i England har gjort en studie som visar att personer som dricker måttligt av rött vin löper 50 procent mindre risk att utveckla tumörer i tarmarna.

3. Bromsar åldrande

En studie från Harvard visar att röda vindruvor, blåbär, tranbär och nötter innehåller ämnet resveratrol som bromsar ditt åldrande. Ämnet förlänger livet på möss och har visat sig har positiva effekter på möss som går på en fettrik diet. Rödvin innehåller även procyanider som har goda effekter på blodkärl, vilket kan förlänga ditt liv.

4. Motverkar bröstcancer

De flesta alkoholhaltiga drycker har negativa effekter när det kommer till cancer, men just rödvin är ett undantag. Kemikalier i druvornas skal och kärnor har en östrogensänkande verkan, och höjer istället testosteronhalterna, särskilt för kvinnor som inte kommit i klimakteriet. Och lägre östrogenhalt minskar risken för bröstcancer.

5. Motverkar demens

Ett gäng forskare vid Loyola University Medical Center sammanställde studier från 1977 till i dag som rörde vinkonsumption. Resultatet visade att måttlig konsumtion av rödvin faktiskt minskar risken för demens i 14 länder. Eftersom ämnet resveratrol verkar positivt mot kårproblem och blodproppar har det en positiv effekt för syreupptagning i hjärnan.

6. Skyddar från UV-strålning

Forskare vid universitetet i Barcelona har upptäckt att ämnen i rödvin kan hjälpa i läkningen efter UV-skador från solen.

7. Motverkar ögonsjukdomar

Ögonproblem som är relaterade till diabetes och åldrande beror ofta på en okontrollerad tillväxt av blodkärl i ögat. Resveratrol skyddar även synen.

8. Läker stroke-skador

På samma sätt som rödvin kan skydda mot demens kan det också hjälpa hjärnan att läkas efter en hjärnblödning eller stroke.

9. Stärker lungor och skyddar mot lungcancer

Vitt vin kan skydda mot lunchcancer, liksom resveratrol i sin rena form, enligt en holländsk studie. Rödvin hade däremot ingen effekt. Flera studier visar också att måttliga vindrickare överlag visar på en bättre lungkapacitet än genomsnittet.

10. Motverkar leversjukdom

Tvärt emot vad många tror visaren studie fån UC San Diego School of Medicine att en måttlig konsumtion av vin skyddar mot fettlever, i alla fall den typ som inte beror på alkohol. De som däremot drack måttligt av öl eller starksprit löpte högra risk än genomsnittet.

Comments (0)

Lämna ett svar

Få inbjudningar och nyheter